Световноизвестният актьор Джон Малкович ще се качи на българска сцена на

...
Световноизвестният актьор Джон Малкович ще се качи на българска сцена на
Коментари Харесай

Джон Малкович излиза на сцената в Народния през февруари

Световноизвестният артист Джон Малкович ще се качи на българска сцена на 16, 17 и 18 февруари 2023 година, когато в Народния спектакъл „ Иван Вазов “ ще гостува спектакълът „ В самотата на памуковите полета ” от Бернар-Мари Колтес в режисура на различен сценичен исполин – съветския режисьор Тимофей Кулябин. 68-годишният Малкович е звездата в представлението, а през днешния ден от 13.30 ч. бТВ ще излъчи отдадения на него документален филм на Георги Тошев „ Да срещнеш Джон Малкович в Рига “ от поредицата „ НепознатиТЕ “.

Журналистът интервюира огромния артист в латвийската столица преди месеци точно във връзка на тамошната премиера на спектакъла. „ Буквално час преди да стартира премиерата довършвахме диалога с Малкович. Той е доста безапелационен и умен събеседник. Говори увлекателно и прочувствено. Не всички холивудски звезди имат неговата просвета и дълбочина “, споделя Тошев.

Поканата за гостуването на постановката у нас е била отправена от новия шеф на Народния спектакъл Васил Василев. Той също персонално е участвал на премиерата в Рига и се е срещнал с Малкович и с екипа на спектакъла, които са се съгласили да дойдат и в България, напомня avtora.com.

За това, че Джон Малкович може да работи в България, се заприказва още преди няколко месеца, до момента в който течеше състезанието за шефския пост в първата ни натрупа. Тогавашният шеф Мариус Донкин заяви, че е поканил американския артист, продуцент и режисьор от хърватски генезис да се причисли към екипа на Народния спектакъл през 2024 година, като сложи собствен режисьорски план.

През всичките 50 години на своята забележителна кино кариера Малкович не се отхвърля и от театъра. „ Работата е една и съща – опитваш се да бъдеш добър, да бъдеш вълнуващ, и нормално не успяваш. В театъра обаче можеш да се развиваш, до момента в който в киното се получава наготово “, декларира артистът.

Междувременно още едно събитие с „ хърватска връзка “ следва в Народния, и то – още през декември, оповестяват от театъра в своя уебсайт и страница във Facebook. На сцена „ Апостол Карамитев “ ще гостува Загребското актьорско ателие с моноспектакъла „ Аз, която имам ръце по-невинни “ за живота на най-голямата хърватска поетеса Весна Парун. Представен е за първи път във връзка годишнина от рождението й на 10 април 2014 година Автори на плана са актрисата Весна Томинац Матачич и режисьорът Иван Лео Лемо. Постановката е отличена с Grand Prix на Международния фестивал на моноспектаклите в Битоля през 2015 година, взела участие е и в редица други фестивали в Хърватия, Полша, Сърбия. През 2016 година има 24 представления в границите на Festival Fringe в Единбург.

Интересен е фактът, че в интервала 1962-1968 година Весна Парун живее по маршрута София–Загреб. Запознанството й с Радой Ралин и Блага Димитрова по време на младежка работническа бригада през 1947 година по жп линията Шамац–Сараево я свързва вечно с България. Както самата поетеса написа, още при първото й посещаване през 1962 година България „ влиза в живота й и става нейна орис, нейна прародина богомилска “. Живеейки в самия център на София, в хотел „ Славянска сказка “, тя ежедневно посещава театрални постановки, поддържа другарство с български интелектуалци, основно с млади сатирици и дисиденти, философи, музиканти и артисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР